Τρίτη, 06 Δεκ 2022

«Η συμμετοχή των Ελλήνων στον εκσυγχρονισμό και εκδυτικισμό των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών»

 

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821 και την έκδοση, «Μόδα και Πολυτέλεια στη Βλαχία της Ελληνικής επανάστασης» οι εκδόσεις Ακρίτας οργανώνουν σειρά 4 διαδικτυακών ομιλιών με κεντρικό θέμα:
«Η συμβολή των Ελλήνων των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών στην Ελληνική Επανάσταση»

Σάββατo 13 Μαρτίου 2021, 18:00-20:00  

Για να παρακολουθήσετε ζωντανά τις ομιλίες πατήστε στο youtube   και το Facebook  των εκδόσεων Πορφύρα-Ακρίτας και το Facebook  του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη. 

Ένας δημοσιογράφος και ένας ιστορικός, μαζί με τον συγγραφέα του βιβλίου θα συζητήσουν για την Ελληνική επανάσταση αλλιώς, όχι μέσα από το πρίσμα των πολεμικών επιχειρήσεων και των εμφύλιων αλλά μέσα από την καθημερινή ζωή των Ελλήνων των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, οι οποίοι προετοίμασαν σε μεγάλο βαθμό το έδαφος για την εθνική παλιγγενεσία.  

Ιστορική αναδρομή 

Επωφελούμενοι από την απόφαση της Υψηλής Πύλης να αντικαταστήσει, το 1711 στη Mολδαβία και το 1715 στη Βλαχία, τους εγχώριους ηγεμόνες με εκπροσώπους οικογενειών του Φαναρίου, πολλοί υπόδουλοι Έλληνες θεώρησαν σκόπιμο να αναζητήσουν μια καλύτερη μοίρα στις εκβολές του Δούναβη. Εκτός από τον φυσικό πλούτο των επαρχιών και τις οικονομικές ευκαιρίες, τους προσέλκυσαν η πλήρης εσωτερική αυτονομία και τα παλαιά προνόμια των επαρχιών, τα οποία απαγόρευαν στους μουσουλμάνους την ανέγερση λατρευτικών χώρων καθώς και τη μόνιμη εγκατάσταση στις Ηγεμονίες. Έτσι, στο Βουκουρέστι και στο Ιάσιο, στην Κραγιόβα και το Ράμνικο αλλά και σε άλλες πόλεις της Βλαχίας και της Μολδαβίας, οι Έλληνες μπόρεσαν να καταστρώσουν μακριά από το άγρυπνο βλέμμα των Οθωμανών σχέδια απελευθέρωσης που αποκορυφώθηκαν με τα ανδραγαθήματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Ιερού Λόχου. Και πέραν από την επαναστατική τους δράση δημιούργησαν μαζί με τους ντόπιους έναν οικείο πολιτισμό, αισθητά διαφορετικό από εκείνο της κυρίως Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξαιτίας της πλήρους απουσίας κάθε ισλαμικού στοιχείου. Αναμφίβολα, σε μια πρώτη φάση οι εγκατεστημένοι βόρεια του Δούναβη Έλληνες, οι οποίοι αποκαλούνται με τον γενικό συμβατικό όρο Φαναριώτες, από τους προστάτες τους στους θρόνους του Βουκουρεστίου και του Ιασίου, συνέβαλαν στον εξανατολισμό του τρόπου ζωής στις Ηγεμονίες, αλλά αργότερα, από το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα, συνεισέφεραν καθοριστικά, μαζί με τους Ρώσους των προσωρινών κατοχικών δυνάμεων, στη διείσδυση των προοδευτικών ιδεών και των στοιχείων δυτικού πολιτισμού στη Βλαχία και τη Μολδαβία. 

Πρόγραμμα διαδικτυακών συναντήσεων / Ομιλητές

Β΄ Διαδικτυακή συνάντηση

Σάββατο 13 Μαρτίου 6:00 μ. μ.

Ομιλητές: Άρης Πορτοσάλτε, δημοσιογράφος - Ανδρόνικος Φάλαγκας, PhD

Ο Άρης Πορτοσάλτε είναι δημοσιογράφος. Από το 1991 παρουσιάζει εκπομπές ειδήσεων στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και από το 1996 στην πρωινή ζώνη. Σήμερα, κάνει εκπομπή από τις 8 το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, ενώ στήριξε και την τηλεοπτική προσπάθεια του σταθμού, συμπαρουσιάζοντας την πρωινή ζώνη ενημέρωσης «24 Ώρες ΣΚΑΪ». Ήταν επίσης ο συντονιστής του προγράμματος 1821: Η γέννηση ενός έθνους κράτους (2011), γνωστού προγράμματος του ΣΚΑΪ. Στις 17 Δεκεμβρίου 2014 ο Πορτοσάλτε ξεκίνησε να παρουσιάζει τη σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών Γνωρίζοντας την ιστορία μας - Η γέννηση ενός αρχιπελάγους σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης και Θεσσαλονίκης.

Ο Ανδρόνικος Φάλαγκας έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το πανεπιστήμιο Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Γαλλίας, Ελλάδας, Ρουμανίας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών. Η διδακτορική του διατριβή και το εν γένει ερευνητικό και συγγραφικό του έργο επικεντρώνονται στις ελληνορουμανικές σχέσεις.

Back To Top

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...