Τρίτη, 06 Δεκ 2022

Θέμα: «Η καθημερινότητα του κόσμου της επαναστατικής Βλαχίας μέσα από την ένδυση».

 

3Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση

Θέμα: «Η καθημερινότητα του κόσμου της επαναστατικής Βλαχίας μέσα από την ένδυση».

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821 και την έκδοση, «Μόδα και Πολυτέλεια στη Βλαχία της Ελληνικής επανάστασης» οι εκδόσεις Ακρίτας οργανώνουν σειρά 4 διαδικτυακών ομιλιών με κεντρικό θέμα:
«Η συμβολή των Ελλήνων των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών στην Ελληνική Επανάσταση»

Σάββατο 20, 27 Μαρτίου 2021, 18:00-20:00 

Για να παρακολουθήσετε ζωντανά τις ομιλίες πατήστε στο youtube   και το Facebook  των εκδόσεων Πορφύρα-Ακρίτας και το Facebook  του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη. 

Για να παρακολουθήσετε τις 2 προηγούμενες ομιλίες πατήστε youtube  

Ένας δημοσιογράφος και ένας ιστορικός, μαζί με τον συγγραφέα του βιβλίου θα συζητήσουν για την Ελληνική επανάσταση αλλιώς, όχι μέσα από το πρίσμα των πολεμικών επιχειρήσεων και των εμφύλιων αλλά μέσα από την καθημερινή ζωή των Ελλήνων των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, οι οποίοι προετοίμασαν σε μεγάλο βαθμό το έδαφος για την εθνική παλιγγενεσία.  

Ιστορική αναδρομή 

Επωφελούμενοι από την απόφαση της Υψηλής Πύλης να αντικαταστήσει, το 1711 στη Mολδαβία και το 1715 στη Βλαχία, τους εγχώριους ηγεμόνες με εκπροσώπους οικογενειών του Φαναρίου, πολλοί υπόδουλοι Έλληνες θεώρησαν σκόπιμο να αναζητήσουν μια καλύτερη μοίρα στις εκβολές του Δούναβη. Εκτός από τον φυσικό πλούτο των επαρχιών και τις οικονομικές ευκαιρίες, τους προσέλκυσαν η πλήρης εσωτερική αυτονομία και τα παλαιά προνόμια των επαρχιών, τα οποία απαγόρευαν στους μουσουλμάνους την ανέγερση λατρευτικών χώρων καθώς και τη μόνιμη εγκατάσταση στις Ηγεμονίες. Έτσι, στο Βουκουρέστι και στο Ιάσιο, στην Κραγιόβα και το Ράμνικο αλλά και σε άλλες πόλεις της Βλαχίας και της Μολδαβίας, οι Έλληνες μπόρεσαν να καταστρώσουν μακριά από το άγρυπνο βλέμμα των Οθωμανών σχέδια απελευθέρωσης που αποκορυφώθηκαν με τα ανδραγαθήματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη και του Ιερού Λόχου. Και πέραν από την επαναστατική τους δράση δημιούργησαν μαζί με τους ντόπιους έναν οικείο πολιτισμό, αισθητά διαφορετικό από εκείνο της κυρίως Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξαιτίας της πλήρους απουσίας κάθε ισλαμικού στοιχείου. Αναμφίβολα, σε μια πρώτη φάση οι εγκατεστημένοι βόρεια του Δούναβη Έλληνες, οι οποίοι αποκαλούνται με τον γενικό συμβατικό όρο Φαναριώτες, από τους προστάτες τους στους θρόνους του Βουκουρεστίου και του Ιασίου, συνέβαλαν στον εξανατολισμό του τρόπου ζωής στις Ηγεμονίες, αλλά αργότερα, από το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα, συνεισέφεραν καθοριστικά, μαζί με τους Ρώσους των προσωρινών κατοχικών δυνάμεων, στη διείσδυση των προοδευτικών ιδεών και των στοιχείων δυτικού πολιτισμού στη Βλαχία και τη Μολδαβία.  

 

Πρόγραμμα διαδικτυακών συναντήσεων / Ομιλητές

 

Γ΄ Διαδικτυακή συνάντηση

Σάββατο 20 Μαρτίου 6:00 μ. μ

 

Ομιλήτριες: Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος - Νάντια Μαχά, Επίκ. Καθηγήτρια Λαογραφίας ΔΠΘ

Η Βίκυ Φλέσσα είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει εργαστεί τριάντα χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ), ραδιόφωνο (ΑΘΗΝΑ 9.84, ΕΡΑ 4) και τηλεόραση (ΕΡΤ, Star, Antenna). Η εκπομπή της «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» στην ΕΡΤ είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση, όπου έχουν φιλοξενηθεί εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Είναι έγγαμη και μητέρα ενός γιου.

Η Αθηνά (Νάντια) Μαχά σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 2006 ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών της στη Μουσειολογία (Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, κλάδος ειδίκευσης: Μουσειολογία – Πολιτιστική Διαχείριση) και το 2011 το διδακτορικό της στη Λαογραφία (με άριστα) στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης «Εισαγωγή στη Λαογραφία», «Λαϊκή τέχνη» και «Έντεχνος λαϊκός λόγος». Από το 1997 έως και το 2004 εργάστηκε ως επιμελήτρια στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων όπου ανέλαβε την οργάνωση, τον σχεδιασμό και την επιμέλεια ή/και τη συν επιμέλεια περιοδικών θεματικών εκθέσεων «Παραδοσιακές ενδυμασίες της Θράκης», «Γυναικείες ελληνικές τοπικές φορεσιές». Το 2018 εκλέχτηκε Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Back To Top

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...