Τρίτη, 06 Δεκ 2022

Με αφορμή τη συγκεκριμένη κυκλοφορία μιλήσαμε την εκδότρια των εκδόσεων Θίνες

 

Συνέντευξη στην Αγγελική Λάλου

1821-2021 πώς νιώθετε που ετοιμάσατε ένα ημερολόγιο για την Ελληνική Επανάσταση;

Κατάγομαι από ένα μικρό χωριό της Αρκαδίας και από μικρή άκουγα από τους συμπατριώτες μου να λένε σχετικά με τον τόπο «Από εδώ πέρασε ο Κολοκοτρώνης, εδώ χόρεψε ο Νικηταράς, εδώ έφαγε κι ήπιε ο Παπαφλέσσας». Συγγράφοντας και ανθολογώντας αυτό το Ιστορικό Ημερολόγιο διαπίστωσα με συγκίνηση ότι εκεί πατούσα ακριβώς πάνω στα βήματα των Αγωνιστών του Μοριά.

Τι στάθηκε αφορμή για να ετοιμάσετε αυτό το ημερολόγιο;

Στις εκδόσεις Θίνες θέλαμε να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς του Ήρωες που δώσανε τη ζωή τους για την ελευθερία της χώρας μας.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το ημερολόγιο;

Το Ιστορικό Ημερολόγιο 2021 με τίτλο «Οι αγωνιστές στον Μοριά 1821-1827», με κείμενα, ανθολόγηση δικά μου, ζωγραφική Φωτεινής Στεφανίδη και επιμέλεια Νίκου Διονυσόπουλου. Εκδόθηκε σε συνεργασία με τον «Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης». Στις σελίδες του απεικονίζονται οι πρωταγωνιστές του Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία σε σύγχρονη απόδοση εμπνευσμένη από γκραβούρες και πίνακες της εποχής. Βιογραφικά στοιχεία και κείμενα συνοδεύουν την κάθε φυσιογνωμία. Σημειώνονται μέρα με τη μέρα τα σημαντικότερα γεγονότα, έτσι όπως έχουν καταγραφεί στο έργο Χρονολογικός Πίναξ του Σολομώντα Νικολαΐδη, που τυπώθηκε το 1833, στο Εθνικό Τυπογραφείο της Αίγινας. Επί πλέον, ειδικά στο εορτολόγιο, μεταξύ άλλων, σημειώνονται και οι εορτές των πολιούχων αγίων στις κυριότερες πόλεις της Πελοποννήσου.

Πώς νιώθετε ως Ελληνίδα και άνθρωπος των γραμμάτων στην εποχή του κορωνοϊού για την επέτειο της Επανάστασης;

Νομίζω ότι μπορούμε να την γιορτάσουμε με ποικίλους τρόπους όπως διαδικτυακά, και αυτό μπορεί να αποτελεί και μια πολύ καλή ευκαιρία για την εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Ποια παιδική ανάμνηση έχετε έντονα χαραγμένη που να αφορά την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Κάθε φορά που περνούσαμε τη διώρυγα της Κορίνθου με το αυτοκίνητο, ο πατέρας μου το σταματούσε και έλεγε στον αδερφό μου και σε μένα «Περάσαμε στα άγια χώματα», τότε ευλαβικά χαμηλώναμε από σεβασμό το κεφάλι.

Υπάρχει κάποιο ποίημα ή λογοτεχνικό έργο που αφορά την Ελληνική Επανάσταση που σας συγκινεί όταν το διαβάζετε ακόμα και σήμερα;

Η ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που πραγματοποιήθηκε στις 7/10/1838 και που καταγράφεται στο Ημερολόγιο που εκδώσαμε.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης και γιατί;

Τρέφω ιδιαίτερο σεβασμό σε όλους αυτούς τους ανώνυμους ήρωες που δεν διασώθηκαν τα ονόματά τους και που δώσανε το αίμα τους για την ελευθερία.

Ποια προσωπικότητα έχουμε περισσότερο ανάγκη στην εποχή μας;

Έχουμε ανάγκη από μια προσωπικότητα που θα μας δώσει το όραμα και την έμπνευση για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, βία και καταστολή.

 

H Ζιζή Σαλίμπα είναι Δρ. Οικονομολόγος-ιστορικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (DEA) και διδακτορικό δίπλωμα του Πανεπιστημίου Paris I - Pantheon - Sorbonne στην οικονομική και κοινωνική ιστορία με εστίαση στα οικονομικά της εργασίας. Έχει διδάξει οικονομική ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου, ιστορία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, οικονομικά και εργασιακές σχέσεις στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Άρθρα και ανακοινώσεις της έχουν δημοσιεύσει στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά. Έχει συγγράψει επιστημονικά βιβλία στα ελληνικά και στα γαλλικά, με θεματολογία από την οικονομική ιστορία και τα οικονομικά της εργασίας. Από το 2013 έχει τον εκδοτικό οίκο "Θίνες

Back To Top

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...