- Λεπτομέρειες
- Γράφτηκε από τον/την Αγγελική Λάλου
Απολαύστε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ που ζωντανεύει τα πορτρέτα των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης
Τιμάμε την εθνική επέτειο παρακολουθώντας ένα εξαιρετικό βίντεο-μάθημα με τη φροντίδα του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης
Περισσότερα: Ο ρόλος των γυναικών κατά την επανάσταση του 1821
Παρ’ όλες τις δυσκολίες της θέσης τους στην τουρκοκρατούμενη πατριαρχικά οργανωμένη κοινωνία, πολλές γυναίκες έδειξαν πολύ γενναία συμπεριφορά και πραγματοποίησαν θυσίες, οικονομικές και προσωπικές, σε όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και σ' ολόκληρη την επικράτεια.
Περισσότερα: Προσφορές, Θυσίες και Αυτοθυσίες Γυναικών στην Επανάσταση του 1821
Ο διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Στέφανος Καβαλλιεράκης γράφει για τον διαπρεπή Βαυαρό νομικό Γκέοργκ Λούντβιχ φον Μάουρερ, με αφορμή την επικείμενη επανέκδοση του μνημειώδους έργου του «Ο ελληνικός λαός. Δημόσιο, ιδιωτικό και εκκλησιαστικό δίκαιο από την έναρξη του Αγώνα για ανεξαρτησία ως τη 31η Ιουλίου 1834».
Έθεσε εξαρχής τον εαυτό του στη διάθεση της πατρίδας αλλά μετεπαναστατικά δεν δίστασε να προβεί στην αδιανόητη πράξη ανατίναξης των σημαντικότερων πλοίων που είχαν αποκτήσει με τόσο κόπο οι Έλληνες.
Περισσότερα: Ανδρέας Μιαούλης: ο μπαρουτοκαπνισμένος πειρατής που κατατρόπωσε τον οθωμανικό στόλο.
Συνέντευξη του Νίκου Φωτιάδη στον Αντώνη Αντωνιάδη για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων τότε και τώρα. «Δεν υπάρχουν υγιεινές και ανθυγιεινές κουζίνες, αλλά ανθυγιεινός τρόπος διατροφής», μας λέει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin και 2 χρυσούς σκούφους, chef.
Περισσότερα: Τα φαγητά των επαναστατών και η διατροφική παράδοση των Ελλήνων
Συνέντευξη του Λεωνίδα Γουργουρίνη στον Αντώνη Αντωνιάδη
Περισσότερα: Πειρατές και Επανάσταση: μια κρυμμένη πτυχή του 1821
Aθυρόστομος, παρορμητικός και οξύθυμος. Φιλονικούσε, βλαστημούσε και ειρωνευόταν τους αντιπάλους σε τέτοιο σημείο που έβαζε σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια του τη ζωή του.
Περισσότερα: Γεώργιος Καραϊσκάκης: o αθυρόστομος αγωνιστής που αναζωπύρωσε τη φλόγα της Επανάστασης
Στις 25 Φεβρουαρίου 1822 καταργήθηκε η δουλεία στην Ελλάδα
Περισσότερα: Δύο αιώνες από την κατάργηση της δουλείας στην Ελλάδα