Τρίτη, 06 Δεκ 2022

Τα κινήματα της Αναγέννησης, του Ουμανισμού και του Διαφωτισμού είχαν συντελέσει στην αφύπνιση των ανθρώπινων συνειδήσεων και τη μεταλαμπάδευση των βασικών ανθρώπινων αξιών, καθώς και το μεγαλείο του Ανθρωπισμού.

Η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε ένα ιστορικό γεγονός με ποικίλες κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, γλωσσικές, ακόμη και οικονομικές προεκτάσεις. Η μελέτη τόσο των ιστορικών μελετών και μαρτυριών όσο και των Απομνημονευμάτων πολλών από τους ήρωες του '21 βοηθά εμάς τους Νεοέλληνες να σκεφτούμε και να στοχαστούμε ακόμη περισσότερο πάνω σε αυτό το πολυδιάστατο ιστορικό γεγονός. Αυτά τα κείμενα αποτέλεσαν και αποτελούν -και πάντα θα αποτελούν- εξαιρετικά σημαντικές πηγές τροφής για σκέψη.

Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης, διαπιστώνεται ότι αυτή η εξέγερση, αυτός ο ξεσηκωμός αποτέλεσε μια ισχυρή και δυναμική διεκδίκηση των Ελλήνων για τον σεβασμό των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, τα οποία είχαν καταστρατηγηθεί εξαιτίας του τυραννικού καθεστώτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα κίνητρα του ελληνικού λαού να αφυπνιστεί, να οργανωθεί και να εξεγερθεί για να διεκδικήσει την Ελευθερία του και την Ανεξαρτησία του: η προστασία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Παρόλο που η έννοια των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δεν υπήρχε ακόμη εκείνη την εποχή, κρίνοντας με σημερινούς όρους, διαπιστώνεται ότι οι Έλληνες είχαν κατανοήσει ότι ήθελαν να ανακτήσουν τα δικαιώματά τους στην πολιτική ζωή, το κοινωνικό γίγνεσθαι, την οικονομική ανάπτυξη και δραστηριότητα και γενικότερα, ό,τι αφορά στις δικαιοδοσίες που εξασφαλίζουν και διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και την ασφαλή και ικανοποιητική ζωή κάθε ανθρώπινης οντότητας σε κάθε περίπτωση.

Η Αρχαία Ελλάδα ενέπνευσε με τα ιδανικά της, τα οποία ανανεώθηκαν και αναζωογονήθηκαν μέσα από όλα αυτά τα ανθρωπιστικά κινήματα για να επιστρέψουν στους Έλληνες και να τους ενθαρρύνουν για να εξεγερθούν και να απελευθερωθούν.

Η Επανάσταση του ‘21 καλλιεργήθηκε σε ένα γόνιμο έδαφος προηγούμενων επαναστάσεων που είχαν γίνει σε ευρωπαϊκές χώρες -όπως η Γαλλική Επανάσταση του 1789- και η Διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Τα κινήματα της Αναγέννησης, του Ουμανισμού και του Διαφωτισμού είχαν συντελέσει στην αφύπνιση των ανθρώπινων συνειδήσεων και τη μεταλαμπάδευση των βασικών ανθρώπινων αξιών, καθώς και το μεγαλείο του Ανθρωπισμού.

Ειδικά ο Ουμανισμός συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή νοοτροπίας των λαών και την καλλιέργεια του πνεύματος. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι ο Ουμανισμός πρέσβευε την καθολική καλλιέργεια του ανθρώπου -σωματική, πνευματική και ψυχική- και στηριζόταν στις ηθικές αξίες και τα ιδεώδη της Κλασικής Αρχαιότητας, καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητά του και τον μεγάλο βαθμό επιρροής του, ακόμη και σήμερα. Επομένως, η Αρχαία Ελλάδα ενέπνευσε με τα ιδανικά της, τα οποία ανανεώθηκαν και αναζωογονήθηκαν μέσα από όλα αυτά τα ανθρωπιστικά κινήματα για να επιστρέψουν στους Έλληνες και να τους ενθαρρύνουν για να εξεγερθούν και να απελευθερωθούν.

Πολλές φορές, αναρωτιόμαστε γιατί μετά από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς; Γιατί ξεσηκωθήκαμε τότε ως λαός και διεκδικήσαμε την ελευθερία μας με κάθε κόστος και τίμημα; Γιατί δεν είχαμε ξεσηκωθεί, γιατί δεν είχαμε αντιδράσει νωρίτερα; Οι απαντήσεις μπορούν να είναι πολλές -όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται...

Γιατί τότε είχε δημιουργηθεί η κατάλληλη νοοτροπία.

Γιατί τότε είχαν διαμορφωθεί οι κατάλληλες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.

Γιατί τότε είχε ωριμάσει η σκέψη των ανθρώπων.

Γιατί τότε είχαν προηγηθεί κάποιες άλλες επαναστάσεις που ενθάρρυναν και ενέπνευσαν και τον ελληνικό λαό για τη δική του.

Γιατί τότε νιώσαμε δυνατοί να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να διεκδικήσουμε όλα όσα μας αξίζουν ως άνθρωποι και πολίτες.

Κι αυτό πρέπει να αποτελέσει και το σημερινό ηχηρό μήνυμα αυτής της Επανάστασης κι ας έχουν περάσει διακόσια ολόκληρα χρόνια.

Να μάθουμε να διεκδικούμε όλα όσα μας αξίζουν, όλα όσα μας ανήκουν στη ζωή μας και για τη ζωή μας!

Να αποκτήσουμε το θάρρος της γνώμης!

Να μην υψώνουμε τις φωνές μας και να μαχόμαστε για την Ελευθερία μας με λιγότερο φόβο και περισσότερη σιγουριά και ενσυναίσθηση!

Η Αθηνά Μαλαπάνη είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008-2012: πτυχίο & 2012-2014: μεταπτυχιακό). Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, παρακολούθησε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως φιλόλογος και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Επιπλέον, αναλαμβάνει τη διόρθωση – επιμέλεια βιβλίων και εργασιών. Τέλος, είναι και συγγραφέας (Ψυχικές αυτοχειρίες, συλλογή διηγημάτων και Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! - αυτοέκδοση). Έχει παρακολουθήσει συμμετάσχει σε ποικίλα συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδας. *Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτήν και το έργο της, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της, http://www.acwa.info (Athena’s Creative Writing Academy) και στο Facebook, Αθηνά Μαλαπάνη - Φιλολογικά Μαθήματα.

Back To Top

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...