Τρίτη, 06 Δεκ 2022

Για ποιες αξίες θα επαναστατούσε ο σύγχρονος άνθρωπος; Για ποιες αξίες θα επαναστατούσες εσύ;

 

Η επανάσταση του 1821 είχε ως πυρήνα της το αίτημα για ελευθερία. Τι σημαίνει, όμως, η έννοια αυτή; Πολύ δύσκολα μπορεί να δοθεί ένας ορισμός που να καλύπτει όλο το φάσμα αυτής της πολυδιάστατης έννοιας. Θα μπορούσαμε να ορίσουμε την ελευθερία ως «το δικαίωμα να σκέφτομαι όπως επιθυμώ, να μιλάω όπως επιθυμώ και να κάνω αυτό που επιθυμώ, χωρίς περιορισμούς», εννοώντας χωρίς «εξωτερικούς περιορισμούς». Τι συμβαίνει, όμως, όταν οι περιορισμοί προέρχονται από εμάς τους ίδιους;

Οι επαναστάτες του 1821 αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Ο σύγχρονος άνθρωπος του 2021 έχοντας κατακτήσει πολλά από αυτά για τα οποία πάσχισαν οι προκάτοχοί του, νιώθει την ανάγκη να επαναστατήσει και αυτός- αυτή τη φορά, για την εσωτερική του ελευθερία. Πολλές φορές, ενώ είμαστε φαινομενικά ελεύθεροι να κάνουμε κάτι που επιθυμούμε, πιεζόμαστε και δεν το κάνουμε, επειδή έχουμε αντικρουόμενες επιθυμίες. Πολλές φορές, ενώ είμαστε φαινομενικά ελεύθεροι να κάνουμε κάτι για να πετύχουμε τον στόχο μας, τα ίδια τα πιστεύω μας μας εμποδίζουν, βγαίνουν μπροστά οι περιοριστικές πεποιθήσεις που έχουμε για τη ζωή, τους γύρω μας και για εμάς τους ίδιους.

Ο ορισμός για την εσωτερική ελευθερία είναι μοναδικός για τον καθένα από εμάς. Και καλούμαστε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: «Πώς μοιάζει σε εμένα η έννοια της απόλυτης ελευθερίας; Τι με κάνει να νιώθω πραγματικά ελεύθερος και τι βήματα πρέπει να ακολουθήσω για να το πετύχω; Πόσο σημαντική είναι για εμένα αυτή η αξία και πόσο πρέπει να επαναστατήσω για την προσωπική μου ελευθερία;

Η επανάσταση του 1821 μας έχει διδάξει πολλά για τον τρόπο που μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την προσωπική μας επανάσταση, μας έχει διδάξει πολλά για τη ζωή την ίδια. Μας δίνει ιδέες και συμβουλές για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας και να ζήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε:

Πρώτον, πολλές μάχες, όπως η μάχη στο Δραγατσάνι το 1821 αλλά και στο Μεσολόγγι και στην Αθήνα το 1826 και το 1827 είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες. Πολλές μάχες είχαν ως αποτέλεσμα μια μεγάλη ήττα. Πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η ζωή μας, εάν η επανάσταση σταματούσε εκεί και το έβαζε κάτω μετά από μία ήττα ή ένα εμπόδιο που μπορεί να φάνταζε ανυπέρβλητο; Τι μας διδάσκει σήμερα η στάση αυτή; Αν χάσεις μια μάχη, μην τα παρατήσεις. Δεν σημαίνει πως έχασες τον πόλεμο. Οι μικρές ήττες μπορούν να οδηγήσουν σε μια μεγάλη νίκη. Ειδικά αν κάθε ήττα μάς μαθαίνει ένα μάθημα σημαντικό για τον εαυτό μας και τη ζωή. Η επανάσταση του 1821 μας διδάσκει ένα σπουδαίο μάθημα για τη ζωή μας σήμερα: Δεν αφήνω τις ήττες να με αποθαρρύνουν, τις προσπερνώ, μαθαίνω από αυτές και επιμένω μέχρι να φτάσω στον στόχο μου, μέχρι να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Για να μην το βάλω κάτω, όμως, μετά από μία ήττα πρέπει να υπάρχει ένα απαραίτητο στοιχείο: Για να επιμείνω στον αγώνα μου, θα πρέπει να με καθοδηγεί ο σκοπός μου, ο στόχος μου, το δικό μου «γιατί». Πρέπει να έχω ένα ξεκάθαρο «γιατί» που να μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω. Γιατί αγωνίζομαι; Γιατί επαναστατώ και απέναντι σε ποιον; Τι είναι αυτό που θέλω να πετύχω; Πού θέλω να φτάσω; Πρέπει να μου είναι σαφές και ξεκάθαρο.

Δεύτερον, το «Ελευθερία ή Θάνατος» ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό σύνθημα. Βασιζόταν σε ένα βαθύ πιστεύω, σε αξίες και προτεραιότητες και δεν ήταν απλώς μια ιδέα αλλά τρόπος ζωής. Σήμερα πολύ δύσκολα μπορούμε να κατανοήσουμε αυτό το απόλυτο της ιδέας αυτής. Δύσκολα λέμε και εννοούμε «όλα ή τίποτα». Προσαρμόζουμε τα όνειρα μας στις συνθήκες, τα μικραίνουμε, κάνουμε υποχωρήσεις στα θέλω μας και τα πιστεύω μας, στις αξίες μας και τα όνειρα μας, συμβιβαζόμαστε. Αρκούμαστε στο λίγο φοβούμενοι μην πέσουμε στο καθόλου. Δεν κατανοούμε πως με αυτόν τον τρόπο βρισκόμαστε ήδη στο καθόλου, αφού η ζωή μας δεν βρίσκεται σε συμφωνία και αρμονία με τα πιστεύω μας και τις αξίες μας και τα θέλω μας. Για να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο και να ζήσουμε τη ζωή που πραγματικά μας ταιριάζει και ονειρευόμαστε, χρειάζεται κάποιες φορές να μην συμβιβαζόμαστε με το «σχεδόν». Χρειάζεται να πούμε «Ελευθερία ή θάνατος». Χρειάζεται να πούμε «όλα ή τίποτα».

Τρίτον, η συγκυρία κάτω από την οποία έλαβε χώρα η ελληνική επανάσταση ήταν αρνητική. Συγκεκριμένα, επικρατούσε μια αρνητική στάση και μια εχθρότητα προς όλες τις επαναστάσεις και τις όποιες σημαντικές αλλαγές στο σύστημα. Δεν ήταν μια ευνοϊκή συγκυρία, δεν ήταν η «κατάλληλη» στιγμή, δεν επικρατούσαν οι «τέλειες» συνθήκες. Αυτό μας διδάσκει κάτι πολύ σημαντικό για τη ζωή μας: Μην περιμένεις να γίνουν οι συνθήκες τέλειες. Ξεκίνησε τώρα. Η «κατάλληλη» στιγμή δεν θα έρθει ποτέ. Οι τέλειες συνθήκες δεν υπάρχουν. Μην αφήνεσαι να σε καθορίζουν οι συνθήκες. Άλλαξε εσύ τις συνθήκες. Και, αν δεν αλλάζουν οι συνθήκες, τότε άλλαξε εσύ ο ίδιος. Ξεκίνησε σήμερα να ακολουθείς τα όνειρα σου. Ξεκίνησε σήμερα να δημιουργείς τη ζωή που ονειρεύεσαι.

Τέταρτον, η πρώτη αντίδραση των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης στην ελληνική επανάσταση ήταν αρνητική. Η επαναστατική ηγεσία των Ελλήνων έπρεπε να διευκρινίσει τα αιτήματά της και να υποστηρίξει τις ιδέες της. Έτσι συμβαίνει συχνά και όταν κάνουμε την προσωπική μας επανάσταση: συναντούμε αντιδράσεις από τους γύρω μας. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Μπορούμε να τους εξηγήσουμε τις ανάγκες μας και τους στόχους μας, χωρίς να γυρίσουμε στην παλιά μας κατάσταση από φόβο μην υπάρξει διαμάχη και επηρεαστούν οι σχέσεις μας. Θα συναντήσουμε αντιδράσεις. Έτσι συμβαίνει σε όλες τις επαναστάσεις (προσωπικές ή μη). Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας γιατί αγωνιζόμαστε και γιατί αξίζει τον κόπο οποιαδήποτε διαφωνία.

Πέμπτον, στην Ελληνική Επανάσταση πήρε μέρος ένας μεγάλος αριθμός μη ελληνικών πληθυσμών και αγωνίστηκαν όλοι μαζί ενωμένοι από κοινά κίνητρα και κοινά πιστεύω. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την προσωπική μας επανάσταση και για τη διαδικασία όπου προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και να βελτιώσουμε τις συνθήκες μας. Εάν έχουμε στήριξη, θα μας βοηθήσει πολύ. Η προσωπική μας επανάσταση είναι ακριβώς αυτό: προσωπική. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να βιώσουμε αυτή τη διαδικασία με ανθρώπους που μπορούν μας στηρίξουν και να μας βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν σε αυτή την τόσο σημαντική μας προσπάθεια. Επίσης, η ελληνική επανάσταση επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο και επηρεάστηκε από αυτόν. Έτσι συμβαίνει και στη ζωή μας. Επηρεάζουμε τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε και επηρεαζόμαστε από αυτούς. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, κατά τη διάρκεια της προσωπικής μας επανάστασης (και όχι μόνο) να επιλέγουμε σοφά τους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε τη ζωή μας και να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που μας εμπνέουν, με ανθρώπους που αγωνίζονται για τα πιστεύω τους και προσπαθούν να κάνουν τη ζωή τους και τον κόσμο καλύτερο, με ανθρώπους που ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Τέλος, μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας πως όλα ξεκίνησαν ξαφνικά τον Μάρτιο του 1821 μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, υπήρξαν πολλές εξεγέρσεις τοπικού χαρακτήρα και χρειάστηκε μια μεθοδική και μακροχρόνια διαδικασία για να φτάσουμε στα γεγονότα του 1821. Σήμερα συχνά βλέπουμε κάποιον πολύ επιτυχημένο άνθρωπο στον τομέα του και θεωρούμε πως η επιτυχία αυτή του χαρίστηκε μέσα σε μια μέρα ή πως ήταν αποτέλεσμα τύχης, χωρίς να μπορούμε να δούμε τα χρόνια προσπάθειας και τις αποτυχίες που κρύβονται πίσω από αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως κάθε τι που αξίζει τον κόπο χρειάζεται προσπάθεια και προετοιμασία και δουλειά. Οι προηγούμενες εξεγέρσεις που έγιναν πριν το 1821 απέτυχαν για διάφορους λόγους αλλά και λόγω της έλλειψης μεθοδικότητας και οργάνωσης. Δεν θα κάνουμε την προσωπική μας επανάσταση μέσα σε μια μέρα- χρειάζεται χρόνο αλλά και προσπάθεια και οργάνωση και μεθοδικότητα και υπομονή. Όλα αυτά, όμως, θα αξίζουν τον κόπο. Απόλυτα.

Εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να θυμόμαστε το εξής: Μια επανάσταση γεννιέται από το αίσθημα ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Όσοι επαναστατούν στηρίζονται στην πεποίθηση πως μπορούν να ζήσουν τη ζωή που ονειρεύονται, πως μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή τους, πως μπορούν να αλλάξουν τις συνθήκες της ζωής τους. Μια επανάσταση στηρίζεται στην πεποίθηση: «Εάν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το πετύχεις». Εάν είναι επίκαιρη η επανάσταση του 1821; Πάντα θα είναι επίκαιρη μια επανάσταση όσο υπάρχει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

 

Η Λουκία Μητσάκου έχει σπουδάσει Γλωσσολογία και έχει κάνει δύο μεταπτυχιακά στη Γλωσσολογία και τη Μετάφραση. Έχει σπουδάσει Life Coaching, Θέατρο, Φωτογραφία και Ξένες Γλώσσες. Είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης- life coach, blogger στο www.loukini.gr, podcaster στο Loukini Project και ραδιοφωνική παραγωγός.

Back To Top

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...