Τρίτη, 06 Δεκ 2022

Το 1821 αποτελεί ιστορικό δίδαγμα και σημείο αναφοράς για την αδήριτη ανάγκη των λαών για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη

 

Κάθε μορφής επανάσταση, όταν τιμά το όνομά της, αποτελεί, αθόρυβα, για ολόκληρη την ανθρωπότητα μια νίκη της παγκόσμιας συνωμοσίας των αδυνάμων.

Το 1821 είναι η δική μας πρώτη κραυγή για ελευθερία σε μια στιγμή, μάλιστα, μεγάλων ανατροπών σε Ευρώπη και Αμερική που σφραγίζεται από τη Γαλλική και την Αμερικανική Επανάσταση. Η μεγάλη παρακαταθήκη στην ιστορία των λαϊκών αγώνων με ισχυρή συμμετοχή και αυτοθυσία όλων των κοινωνικών στρωμάτων, ιδίως όμως των κατώτερων τάξεων που ασφαλώς ξεκινούσαν από μια αφετηρία ζωής χωρίς προνόμια.

Οι επαναστάτες του 1821 οπλίστηκαν με το πάθος για ανεξαρτησία και συγκρότηση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας που δεν θα βρισκόταν πια κάτω από την επιρροή του κατακτητή: μέσα από τη μακροχρόνια ζύμωση με το αίτημα για απελευθέρωση και ισότητα, η βυζαντινή γλώσσα, η ενσωμάτωση της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας, η ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία έπαιξαν ορισμένο ενοποιητικό ρόλο, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις ως προς τον αταλάντευτο χαρακτήρα της εθνικοαπελευθερωτικής διεκδίκησης και της συγκρότησης ενός ενιαίου αστικού κράτους. Εθνικό παρελθόν και λαϊκό δημοκρατικό φρόνημα οδήγησαν στην ανυποχώρητη μάχη για τη διεκδίκηση του απίθανου.

Το 1821 αποτελεί ιστορικό δίδαγμα και σημείο αναφοράς το οποίο, με την πάροδο των χρόνων και την εξέλιξη των κοινωνικοπολιτικών κεκτημένων θα πρέπει να ερμηνεύεται και να αξιολογείται εκ νέου ως προς όλα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά ώστε να μπορεί να λειτουργεί ωφέλιμα και εποικοδομητικά για τους μεταγενέστερους και να μην υποβαθμίζεται η αξία του απλώς και μόνο στο επίπεδο μιας ανούσιας και συχνά, οπισθοδρομικής, εθνικής θριαμβολογίας για περασμένα μεγαλεία.

Στα δικά μου μάτια, τη σημασία και την αξία του 1821, έρχεται να συμπληρώσει έναν αιώνα αργότερα η Εθνική Αντίσταση, αποδεικνύοντας αφενός την αμφίδρομη σχέση μεταξύ εθνικής ελευθερίας και δημοκρατίας και αφετέρου, τη διαχρονικά πανίσχυρη δυναμική που γεννά η αδήριτη ανάγκη των λαών για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Και στις δύο μεγαλειώδεις αυτές, ιστορικές συγκυρίες, οι Έλληνες έγιναν ήρωες χάρη σε εκείνη την ακοίμητη επιθυμία για αποτίναξη του ραγιαδισμού και της υποτέλειας και για κατάκτηση της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, επιθυμία η οποία το ‘21 εκφράστηκε άλλωστε και από τη σθεναρή επιμονή των Ελλήνων αγωνιστών να ψηφίσουν σύνταγμα. Με άλλα λόγια, τίποτε σήμερα δεν θα ήταν το ίδιο εάν όλοι αυτοί οι καθημερινοί άνθρωποι δεν είχαν μετασχηματίσει τη σκλαβωμένη τους αξιοπρέπεια σε συνείδηση του βαριού αποκτήματος του ιστορικού ελληνικού παρελθόντος που έπρεπε να ξανασηκώσει κεφάλι μέσα από την επαναστατική διαδικασία.

Η έννοια της επανάστασης συμπυκνώνει μέσα της το συντριπτικό: το ξερίζωμα μιας κατάστασης και τον νέο καρπό, όλα εκείνα που θα πάρουν τη θέση του παρελθόντος που απορρίφθηκε ώστε να γεννηθεί μια καινούρια ισχυρή, καθαρή και δίκαιη πραγματικότητα. Μια άλλη πραγματικότητα που θα χαραχτεί στη μνήμη ως κατάκτηση αλλά και ως σημείο συνεχούς επανεκκίνησης για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Αυτές οι «σκιές των ηρώων», για να θυμηθούμε και τον Σεφέρη, θα πρέπει να μας φωτίζουν και σήμερα και αύριο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το ύψος στο οποίο κατορθώσαμε κάποτε να σταθούμε ως Έλληνες μα κυρίως, ως αρνητές κάθε λογής ραγιαδισμού.

 

Η Ελένη Τζατζιμάκη γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Sorbonne IV). Ως φιλόλογος, έχει εργαστεί σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με στόχο τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε μετανάστες, ενώ, παράλληλα, ασχολείται ερευνητικά με ζητήματα Φύλου και Πολιτισμού στη Λογοτεχνία. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές, ενώ γράφει και διηγήματα. Ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική, ως τραγουδίστρια, στην Ελλάδα και στη Γαλλία. H ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο είναι: www.helentzatzimakis.com.

Back To Top

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...