Τρίτη, 06 Δεκ 2022

Ένα ημερολογιακού τύπου βιβλίο που θα σας ξεναγήσει με εξαιρετικό τρόπο σε όλα τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, ανά «ιστορική» μέρα

 

1821-2021, διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, μια σημαντική ιστορική επέτειος. Μπορεί λόγω των συνθηκών που έχει επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού να μην είχαμε τη δυνατότητα να γιορτάσουμε την επέτειο με πολλές από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ωστόσο έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε σημαντικά βιβλία που βγήκαν με αφορμή την επέτειο.

Ένα διαφορετικό βιβλίο που αξίζει να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας είναι το «Σαν σήμερα στην επανάσταση του 1821». Το συλλογικό έργο των Γιάννη Γρυντάκη, Γιώργου Δάλκου, Άγγελου Χόρτη και Έκτορα Χόρτη είναι ένα ιδιαίτερο και εξαιρετικά χρήσιμο ημερολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης. Ξεκινάει όπως τα ετήσια ημερολόγια, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου, αλλά για κάθε μέρα δεν αναφέρεται μόνο ένα γεγονός αλλά όσα γεγονότα συνέβησαν την ίδια μέρα αλλά διαφορετική χρονιά, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Αυτό σημαίνει ότι στις σελίδες του παρελαύνουν τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα από το 1821 έως το 1832.

Οι αξιόλογοι συγγραφείς του βιβλίου και μελετητές της Ιστορίας, με χρόνια σπουδών και σημαντικό συγγραφικό έργο, στη συγκεκριμένη προσπάθεια καταφέρνουν να προσφέρουν στον αναγνώστη ένα πόνημα που θυμίζει δημοσιογραφικό ντοκουμέντο αλλά ταυτόχρονα έχει τη φρεσκάδα των σημερινών ηλεκτρονικών περιοδικών και blogs.

Αυτό ωστόσο που πρέπει πάνω απ’ όλα να τονιστεί είναι ο εύχρηστος τρόπος ανάγνωσης της Ιστορίας, που ξεπερνάει την απλή μνημόνευση ημερομηνιών, και μας βοηθάει –πέρα από το να ανατρέξουμε σε όλα τα σημαντικά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων της Ελληνικής Επανάστασης– να καταλάβουμε τις χρονικές διαστρωματώσεις και τη διάσταση του ιστορικού χρόνου, όπως δίνεται η ευκαιρία να δούμε σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία τι συνέβη σε όλες τις χρονιές που εξετάζονται.

Με τον τρόπο αυτό η ιστορία εμφανίζεται μέσα από ένα τύπου παιχνίδι – που αναδεικνύει το χρονικό εύρος και τη σημασία της διαχρονίας.

Άλλη μία από τις αρετές του συγκεκριμένου βιβλίου είναι η ίση «μεταχείριση», παρουσίαση και απεικόνιση όλων των σημαντικών γεγονότων και όχι μόνο κάποιων που είναι ήδη πολύ δημοφιλή ή έχουν υπερτονιστεί. Στις σελίδες του βιβλίου καταγράφονται όλα με προσοχή, σεβασμό και μεγάλη έμφαση σε άγνωστες λεπτομέρειες και πτυχές που δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές.

Στα συν του βιβλίου να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τους πολύ εύστοχους και θελκτικούς τίτλους που συνοδεύουν την κάθε ημερομηνία, φέρνοντας αρκετά σε τίτλους ειδήσεων ή επικαιρότητας, προσδίδοντας και με αυτόν τον τρόπο έναν πιο δημοσιογραφικό τόνο στην εξιστόρηση των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Το βιβλίο συνοδεύεται από μια μικρή αλλά κατατοπιστική εισαγωγή όπου οι συγγραφείς περιγράφουν εν συντομία τις προθέσεις αυτής της έκδοσης: «Στο βιβλίο αυτό καταβλήθηκε προσπάθεια να δοθεί μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα του μεγάλου γεγονότος, λαμβανομένου υπόψη του ημερολογιακού χαρακτήρα του. Στο επίκεντρο, βέβαια, βρίσκονται, όπως είναι φυσικό, τα πολεμικά γεγονότα. Όμως τα γεγονότα αυτά, οι θρίαμβοι και οι θυσίες πρέπει να μελετηθούν ως η κατάληξη του συλλογικού αγώνα ενός έθνους αποφασισμένου να κατακτήσει, με κάθε τίμημα και σε πείσμα οποιωνδήποτε εμποδίων, την ελευθερία του. Πράγματι, στον τιτάνιο και μακροχρόνιο αυτόν αγώνα συμμετείχαν όλες οι δυνάμεις του έθνους: Έλληνες του ελλαδικού χώρου και Έλληνες της διασποράς, από τη Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι τη Δ. Ευρώπη, κλέφτες και αρματολοί, πρόκριτοι, πλοιοκτήτες, ανώτερος κλήρος, ταπεινοί ιερείς και μοναχοί και απλός λαός, νέοι και γέροντες, άνδρες και γυναίκες».

Το βιβλίο τελειώνει με μια βοηθητική ενδεικτική βιβλιογραφία. Εκτός από το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφορούν άλλα δύο στην ίδια σειρά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το «Σαν σήμερα στη νεότερη και σύγχρονη Ελληνική Ιστορία» από τους ίδιους μάλιστα συγγραφείς, και το «Σαν σήμερα στην Παγκόσμια Ιστορία» του Dan Snow, σε μετάφραση Ανδρέα Μιχαηλίδη. Από τους συγγραφείς του βιβλίου αυτού επίσης κυκλοφορεί η σειρά «Όσα δεν γνωρίζατε» με τους εξής τίτλους: «Για την περίοδο από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως την Εθνική Αντίσταση», «Για τα χρόνια του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου του Ά», «Για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821» και επίσης το «Η άγνωστη πλευρά του Βυζαντίου».

Back To Top

Like what you see?

Hit the buttons below to follow us, you won't regret it...